Röding i Rösjön. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Snabba ryck efter röding i Rösjön

Uppdaterad
Publicerad

Den korta isfiskesäsongen efter röding har precis startat i Fulufjället i nordvästra Dalarna.

– Det är samma personer som kommer tillbaka hit år efter år, säger stugvärden Don McGillicuddy.

Isen har precis lagt sig på Rösjön mitt i Fulufjällets nationalpark i nordvästra Dalarna och återigen är det dags för det speciella rödingfisket.

– Det är samma folk som kommer hit år efter år. Det är som att träffa kompisar en gång om året, säger Don McGillicuddy som är stugvärd vid Rösjön.

Det finns flera övernattningsstugor vid sjön. Men fisket är bara öppet i åtta dagar.

– Det är egentligen fiskeförbud till sista december men det är tradition att vi får ha öppet åtta dagar i november i samband med isläggningen, säger Don McGillicuddy som ursprungligen kommer från Kanada men som jobbat på Fulufjället i många år.

En av stamgästerna är Mikael Brändholm från Sälen.

– Det är spännande. Man vet aldrig om det är en liten eller stor fisk som nappar, säger Mikael Brändholm.

Det finns stora rödingar i sjön – uppåt tre kilo – med de är svårfångade.

– De brukar komma och nafsa i betet. Men det är nästan alltid action här på första isen. Då brukar det vara bra fiske, säger Don McGillicuddy.

Under premiärdagen fångades flera fina rödingar. Fisken anses vara en delikatess. Men andra bjöd på en rejäl fiskehistoria istället.

– Jag fick napp, men fisken drog iväg med spöet, ner i hålet, och försvann med alltihop. Och när jag kom ut på isen igen efter lunch så låg fiskespöet och flöt i hålet. Men fisken var borta, säger Mikael Brändholm. Som försäkrar att historien är sann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.