Erik Huss, glaciärforskare och föreläsare, ser flygplatsbygget i Sälen som ett skrämmande exempel på hur man blundar för klimatfrågan. Foto: Torbjörn Påhlman/SVT

Snart är det försent – tufft besked på klimatkonferens i Rättvik

Uppdaterad
Publicerad

En klimatkonferens hölls under fredagen i Rättvik. På plats var glaciärforskaren och föreläsaren Erik Huss och han menade att vi måste skynda oss om vi vill vända klimatutvecklingen.

– Mänskligheten har tio år på sig att verkligen vända utvecklingen. Sedan är det försent, det sa glaciärforskaren och föreläsaren Erik Huss i Kulturhuset i Rättvik på fredagen.

Den gröna liberala tankesmedjan Fores gör en Sverigeturné och hade bjudit in bland andra lokala politiker till en halvdag där olika fakta om utsläppen och klimatet presenterades av Erik Huss.

– Vi måste öka de positiva insatserna och göra saker som minskar klimatutsläppen, sa Huss som ser flygplatsbygget i Sälen där staten satsar en kvarts miljard, som ett skrämmande exempel på hur beslutsfattare blundat för allvaret i klimatfrågan.

– Flyget släpper ut 70 000 gånger mer än tåget i Sverige. Det är för mig en gåta varför man inte satsade på tåg, biobussar och laddare till elbilar istället, säger Erik Huss till SVT Dalarna.

”Vi kan påverka”

Han konstaterade i sin föreläsning att världens mesta utsläppsland – Kina – är på väg att lämna de koleldade kraftverken och istället nu satsar stort på solenergi.

Birgitta Johansson från Falun som var med på konferensen menar att alla kan göra något när det gäller klimatet.

– Vi kan påverka politikerna, men de gör inget om inte vi talar om för dem att vi vill att de ska göra något, säger Birgitta Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna – Klimatet i fokus

Mer i ämnet