Foto: Patrik Qvicker/SVT

Snart en meter snö i Gördalen

Uppdaterad
Publicerad

Den milda vintern har gjort att det är barmark eller ovanligt lite snö på de flesta håll. Men det finns ett extremt undantag.

I ett litet område runt byn Gördalen i nordvästra Dalarna har snön vräkt ner de senaste veckorna och snötäcket är snart en meter tjockt.

– Det har ju snöat här när det regnat på alla andra håll, säger Dan Staff, SMHI:s väderobservatör i Gördalen.

Gävledala – Grön vinter 2013/14

I grannbyarna runt omkring Gördalen är det nästan ingen snö alls, men i ett litet område runt byn har snön vräkt ner – varje dag i snart tre veckor.

– Jag bara skottar snö, varje dag, säger Bo-Göran Halvarsson som bor i byn. Jag skottade av altanen igår och mätte 98 centimeter. Det är ju blötsnö så det är hårt arbete i Gördalen nu.

Bo-Görans mätning är av mer inofficiellt slag, men det finns vetenskapligt facit också. SMHI har en mätstation mitt i byn.

82 cm snö

– I dag är det 84 centimeter på den ena platsen och det var lite mindre på den andra. Jag rapporterade in 82 centimeter till SMHI, säger väderobservatören Dan Staff.

På tisdagen var det officiellt 88 centimeter snö i Gördalen, men ett regnväder natten till onsdagen gjorde att täcket sjönk ihop lite. Snöskoteråkare från hela mellansverige och Norge invaderar nu Gördalen.

Snön lockar förstås när det är barmark eller bara lite snö på andra håll och det är svårt att hitta boende för turisterna i byn som endast har 17 bofasta invånare. Man måste åka 54 mil norrut i Sverige för att hitta mer snö. Endast på några få platser i Lappland är det några centimeter mer snö än i Gördalen. Närmaste noteringen som är högre är i Avasjö vid Borgafjäll i södra Lappland som hade 92 centimter snö på onsdagen.

– Det är ännu mer snö uppe på fjällkanterna på båda sidorna av dalgången här i Gördalen. Där är det uppemot 1,5 meter, säger Dan Staff.

– Jag vet inte varför det är så här så ofta i Gördalen. Det måste ju vara att fjällen ligger så nära varandra på varsin sida av byn. Det är moder jord som ställer till det för oss, säger Bo-Göran Halvarsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävledala – Grön vinter 2013/14

Mer i ämnet