Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Kommer börja med information och rådgivning” – tillsynssamordnare Anna Carlsson beskriver hur länsstyrelsens arbete med vaccinbevis kommer att se ut. Foto: Niko Ago/SVT

Snart införs krav på vaccinbevis – Länsstyrelsen Dalarna nationell samordnare

Uppdaterad
Publicerad

Snart behövs vaccinbevis för den som vill besöka vissa arrangemang. Länsstyrelsen Dalarna har en nationellt samordnande roll.

– Vi ska fortsätta bedriva tillsyn enligt den tillfälliga covidlagen, nu väntar vi på det slutgiltiga föreskrifterna så att vi kan bedriva tillsyn enligt dom, säger Anna Carlsson, nationell samordnare.

När covidlagen trädde i kraft 10 januari så blev Länsstyrelsen Dalarna nationell samordnare.

– Vi fick frågan från regeringskansliet och vi sa att det går bra, säger Anna Carlsson.

Anna Carlsson beskriver i klippet hur länsstyrelsen kommer att jobba vid införandet av covidpass.

Regeringen har beslutat om en ändring i begränsningsförordningen som möjliggör användning av vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Ändringen träder i kraft den 1 december 2021.

Enligt regeringens beslut ska anordnaren av sammankomsten eller tillställningen vid inpassage verifiera vaccinationsbevisets äkthet och kräva legitimation. De anordnare som använder vaccinationsbevis ska enligt Folkhälsomyndigheten även ha en rutin för hur kontrollen av vaccinationsbeviset ska genomföras.

Källa: regeringen.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet