Snart införs krav på vaccinbevis – Länsstyrelsen Dalarna nationell samordnare

Uppdaterad
Publicerad

Snart behövs vaccinbevis för den som vill besöka vissa arrangemang. Länsstyrelsen Dalarna har en nationellt samordnande roll.

– Vi ska fortsätta bedriva tillsyn enligt den tillfälliga covidlagen, nu väntar vi på det slutgiltiga föreskrifterna så att vi kan bedriva tillsyn enligt dom, säger Anna Carlsson, nationell samordnare.

När covidlagen trädde i kraft 10 januari så blev Länsstyrelsen Dalarna nationell samordnare.

Coronaviruset i Dalarna

– Vi fick frågan från regeringskansliet och vi sa att det går bra, säger Anna Carlsson.

Anna Carlsson beskriver i klippet hur länsstyrelsen kommer att jobba vid införandet av covidpass.

Vaccinationsbevis för sammankomster och tillställningar

Regeringen har beslutat om en ändring i begränsningsförordningen som möjliggör användning av vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Ändringen träder i kraft den 1 december 2021.

Enligt regeringens beslut ska anordnaren av sammankomsten eller tillställningen vid inpassage verifiera vaccinationsbevisets äkthet och kräva legitimation. De anordnare som använder vaccinationsbevis ska enligt Folkhälsomyndigheten även ha en rutin för hur kontrollen av vaccinationsbeviset ska genomföras.

Källa: regeringen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet