Oro över förorenade snömassor

Publicerad

I närheten av Dalälven i Islingby ligger sedan många år den kommunala snötippen i Borlänge som i år bygger ordentligt på höjden. Mijlökontoret har tagit emot funderingar om den rening av snön som görs verkligen räcker.

Borlänge Energi har kommunens uppdrag att sköta tippen och låter vattna snön på marken för att få yta och plats till all snö som både kommunen och andra vill bli av med. En viktig funktion på snötippen är att rena vattnet.

– När snön smälter i vår rinner vattnet igenom en oljeavskiljare och där ska allt som kan vara miljöfarligt stanna kvar innan vattnet rinner ut i älven, säger Jonas Jonsson som är ansvarig för snötippen i Islingby.

Han konstaterar att miljökontoret inte haft något att anmärka på de vattenprov som Borlänge Energi tagit och lämnat in en gång varje vår.

Oro kring föroreningar i snön

Men en viss oro kring all snö som kan fraktas hit från alla möjliga platser tycks det ändå finnas. Till miljökontoret har det kommit funderingar om oljeavskiljaren räcker för att ta hand om de miljögifter som kan finnas i snön.

– En viss rening finns. Metaller som är bundna till de tyngre partiklar som faller ner i slamoljeavskiljaren binds till slammet. Kommunen ska vid den årliga tillsynen i vår  ta ställning till om det efter en snörik vinter som i år behöver tas fler prover än tidigare år, säger kommunens miljöchef Anna Tosteby .

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer