Socialchefen i Vansbro kommun: ”Risk att förvärra situationen med skyddsutrustning”

Publicerad

Leif Blom vill att alla i hemtjänsten ska bära full skyddsutrustning för att skydda brukarna. Men socialchefen i hans hemkommun menar att det kan få motsatt effekt.

– Just nu erbjuder vi inte extra skyddsutrustning om en brukare önskar det, säger Elisabeth Hekkala som är socialchef i Vansbro kommun.

I dag används visir endast hos brukare i kommunen som uppvisar någon form av förkylningssymptom.

Coronaviruset i Dalarna

”Risk att man förvärrar situationen”

Elisabeth Hekkala menar att det finns en risk med att använda ytterligare skyddsutrustning hos brukare:

– När man kan säkerställa att man har fungerande hygienrutiner kan man välja att använda ytterligare skyddsutrustning som komplement. Sitter inte det hos personalen så att man kan ta av och på skyddsutrustning på ett säkert sätt, då finns risken att man förvärrar situationen med det som man tror är en skyddsutrustning.

Ny riskbedömning på gång

Just nu arbetar Vansbro kommun med en riskbedömning som beräknas vara klar inom kort.

– I dagsläget har vi inte tagit ställning till om vi ska använda skyddsutrustning för att skydda tredje part på generell basis. Men vi gör nu en riskbedömning för att se om det är möjligt, det är något som man i så fall gör som ett komplement till den basala hygienen, säger Elisabeth Hekkala.

I klippet: Hör socialchefens svar – vad säger du till brukare som vill att ni använder mer skyddsutrustning?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet