Socialdemokraternas länsordförande Peter Hultqvist presenterade en satsning på servicekontor i Dalarna. Foto: SVT

Socialdemokraterna presenterade satsning på statlig service

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterade Socialdemokraternas länsordförande Peter Hultqvist en ny satsning på statlig service på landsbygden. Satsningen innebär att fyra nya servicekontor ska öppnas i Dalarna.

Det finns redan ett statligt servicekontor i Malung-Sälens kommun, som invigdes i juni i år. Men nu vill Socialademokraterna att fyra till ska öppna i länet, som ska hamna i Vansbro, Leksand, Älvdalen och Hedemora.

– Det här är kommuner som behöver stärkas när det gäller den statliga servicen, kommuner som delvis har en landsbygdsprofil. Vi tycker att det är viktigt att människor ska kunna ha en närhet till den statliga servicen, alla är inte nöjda med att man kan hantera frågor via en webbplats, man vill ha ett personligt möte, säger Peter Hultqvist (S).

Ingår i nationell satsning

Satsningen ska genomföras under nästkommande mandatperiod och ingår i en nationell satsning på totalt 55 nya servicekontor i landet. Fyra av dem hamnar alltså i Dalarna, och kommer att kosta 120 miljoner kronor.

Kontoren ska omfatta arbetsförmedlingen, skatteverket, pensionsmyndigheten, försäkringskassan och även viss passhantering.

M: Finns viktigare frågor

Moderaternas länsordförande Carl-Oskar Bohlin tycker att statliga servicekontor är bra, men menar att det finns viktigare frågor för den som vill arbeta för landet utanför storstäderna.

– Statliga servicekontor är väl i och för sig bra, men det är i grunden inte det vi ser som det stora problemet för landet utanför storstäderna, säger Carl-Oskar Bohlin (M) och fortsätter:

– Vi ser höjda drivmedelspriser och kommunalskatter som är högre här, och vill man jobba för landsbygden tycker vi att man börjar där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.