Foto: SVT

Sökes: bostäder för nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

Det är stor brist på bostäder för nyanlända i Mora kommun – även om kommunen löst det tillfälligt, så hoppas man nu på att flera morabor kan öppna upp sina hem.

Totalt ska kommunen i år ta emot 85 nyanlända personer som fått uppehållstillstånd. Men det behövs boende, särskilt för de två barnfamiljer som saknar tak över huvudet, skriver kommunen på sin hemsida.

”I avvaktan på att bostadsbyggandet kommer igång i Mora finns ett stort behov av tillfälliga bostadslösningar”, skriver Åke Nyström som är chef för integrationsenheten i kommunen.

Därför vill nu kommunen att de som har ett rum, en gäststuga eller rent av ett dödsbo – ska höra av sig till Mora kommun. Genom ett webbformulär kan de intresserade lämna sin intresseanmälan.

Många kommunanställda går i pension

– Förra året inrättades det en bosättningslag som säger att samtliga kommuner i Sverige har en skyldighet att ta emot nyanlända eller asylsökande som har fått uppehållstillstånd och som nu ska bosätta sig i kommunen, säger Åke Nyström, chef på integrationsenheten i Mora.

För Mora är det viktigt att dessa får en bostad och att de kan komma ut i arbete så snart som möjligt, menar Åke Nyström, eftersom 40 procent av de kommunanställda i Mora kommer att gå i pension inom en femårsperiod.

TV: Se hela inslaget här

– Så vi är i ett stort behov av att de här verkligen bosätter sig och bor kvar i Mora, säger han.

Hur har det gått då?

– Det har gått riktigt bra, många har redan öppnat sitt hem. Men som bostadssituationen ser ut idag, med många som står i bostadsköer, så börjar det bli lite kris.

”Viktigt att de nyanlända kommer ut i byarna”

Gunilla Spjotgard hyrde tidigare bara ut sitt hus under sommaren och under vasaloppsveckan, men hyr hon ut till Abdulwahab Taha och hans familj.

– Det har fungerat fantastiskt bra, så jag vill verkligen uppmuntra fler att nappa på detta. Många har ju plats i sin villa eller i fritidshus som står tomma stora delar av året. Det är också väldigt viktigt av integrationen av våra nyanlända att man kommer ut i byarna, säger hon.

Abdulwahab Taha bodde tidigare i Avesta, men där pratade alla arabiska och ingen svenska berättar han. Vilket han inte tycker är bra eftersom han vill lära sig svenska så att han sedan kan få jobb.

– Här är det bara jag och min familj som är arabisktalande. Jag pratar bara svenska med grannar, ägaren till mitt hus och kompisar. Alla är svenskar som bara talar svenska, Abdulwahab Taha.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer