Sökes: Fortkörare i schimpansmask

Uppdaterad
Publicerad

Flera gånger har en person iklädd schimpansmask fångats på en hastighetskamera utanför Ludvika. Men trots att det gått över 30 km/h för fort förbi kameran, så kan polisen inte identifiera en personen bakom ratten och därför inte heller bötfälla personen.

Åtta gånger sedan augusti har personen passerat kameran och hunnit dra på sig en schimpansmask innan kameran fångat honom på bild. Hastigheten ska vid något tillfälle ha varit mer än 30 km/h över den lagliga gränsen på 90-vägen – det vill säga, mer än nog så fort för att bli av med körkortet.

Stannades och försökte gömma mask

Den lokala polisen i Ludvika har dock vid ett tillfälle lyckats prata med föraren, men vid det givna tillfället så åkte mannen förbi kameran i laglig hastighet och försökte då gömma undan masken från polisen när han stannades.

Men problemet är att man inte kan säkerställa att det är samma man i bilen, som bakom masken på bilden.

– Jag som polisman måste klart kunna identifiera personen och det ska vara ställt utom allt rimliga tvivel att det är samma person på bilden, som det är bakom ratten, berättar PeO Nihlén på polisen.

Så även om personen kommer till er och säger ”det är jag”, så kan han inte bötfällas?

– Nej, för även om han kryper till korset så måste vi ha klart för oss att det är samma person. Och vi kan inte med säkerhet säga att det är han, säger PeO Nihlén.

En man iklädd schimpansmask har gäckat polisen i Dalarna.

Ovanligt med maskering

Enligt PeO Nihlén, förundersökningsledare på ATK-sektionen på polisen och som har hand om hastighetsärenden, menar att det inte är allt för vanligt att folk maskerar sig på det här sättet.

– Det är inte vanligt faktiskt men det förekommer, säger han.

Hoppas på ändring i beteende

Däremot menar PeO Nihlén inte att det är maskeringen i sig som är det allra största problemet – utan att förare förlorar kontrollen på trafiken när denne ska dra på sig masken. Just på grund av de riskerna som föraren utsätter andra för, hoppas PeO Nihlén att föraren slutar maskera sig och sänker hastigheten.

– Det är ett annat riskbeteende, för när man drar på sig en mask är man inte uppmärksammad på trafiken runt omkring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer