Kokningsrekommendationen hävs i Sollerön men inte i Gesunda. Foto: TT/Marit Hommedal

Sollerövattnet drickbart igen – Gesunda måste fortsätta att koka

Publicerad

Solleröborna slipper koka sitt vatten. Nya provsvar visar att vattenkvaliteten är normal igen. I Gesunda ligger dock koknigsrekommendationen kvar.

I omkring tre veckor har dricksvattnet i Sollerön och Gesunda behövt kokas på grund av förhöjda halter av bakterier som indikerar vattenburen smitta. Efter 144 vattenprover så släpps rekommendationerna om kokning i Sollerön. Provresultaten visar nu på normal vattenkvalitet.

”Vi kan inte peka på något specifikt som orsakat problemen, det vi kan se är att de åtgärder vi har genomfört haft positiv inverkan på provresultaten. Vi kommer ändå fortsätta med utökad provtagning och uppföljning på Sollerön ytterligare en tid framöver”, skriver vatten- och avfallsbolaget Nodava, på sin hemsida.

Gesundaborna måste dock fortsätta med kokningen. Där inväntar man ytterligare provsvar innan det blir klartecken för vattenkvaliteten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer