Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Som amatör kan det vara lite farligt när folk kommer störtloppsåkande”

Hur beter sig folk i skidbacken – vad har du varit med om?

Uppdaterad
Publicerad

Hur tycker du att folk beter sig i backen? Följer åkare reglerna eller finns det lägen då andras oaktsamhet orsakar irritation eller till och med olyckor? Här har ni kunnat dela med er av era erfarenheter!

Läs gärna en sammanfattning av chatten här.

SVT rapporterade · Hur tycker du att folk beter sig i skidbacken - vad har du varit med om?

06.46
 

Roger Skogman är överläkare och verksamhetschef på ortopedmottagningen på Falu lasarett, här är hans tips så att du inte ska behöva besöka honom i vinter:

 
06.55
10.18
Finns bara en regel som gäller utan undantag: Den som kommer uppifrån är ALLTID ansvarig för en eventuell olycka.
Anpassa farten. Håll koll på allt nedanför dig.
10.18
Blev påkörd i Idre av ett barn som kom ut från skogen och körde på mig från sidan, korsbandet gick av och inre ledbandet. Det var två år sedan men jag har fortfarande problem varje dag. Fanns ingen vuxen med barnet och barnet försvann efter olyckan. Tack och lov kom andra vuxna och hjälpte mig då jag var totalt oförmögen att klara mig själv därifrån, fick åka skoter och sedan sjukskriven i tre och en halv månad.
11.04
11.21
Klok läkare. Och hans råd och uppmaning gäller absolut inte bara i skidbackar.
11.51
"små barn svänger plötsligt åt olika håll". Jag skulle vilja komplettera det med att vuxna människor svänger plötsligt åt olika håll, stannar med skymd sikt direkt efter krön, kör fortare och/eller i brantare backar än de kan kontrollera och beter sig svinigt i liftkön. När jag tänker efter så gäller detta oftast män. Var inte Göte i backen.
12.17
Jag blev påkörd en gång av en kille så att jag ramlade och åkte halva backen på magen medans han förgäves försökte stoppa mig :D
12.55
Inget, min familj har aldrig haft råd att åka skidor...
13.40
Lär ditt barn att svänga och stanna i barnbacken innan du släpar upp dom i stora backen!
14.46
Åkte i Sälen första gången i mitt liv för ett år sedan. Försökte ta det lugnt och höll sig vid sidan av backen för att inte störa andra. Trotts det nästan varje åk var det nån som korsade farligt framför mig vilket till slut resulterade i att jag ramlade och flög 20 meter framåt och tappade skidor. Fick som tur bara sträckning men knäet knackade som att det skulle gå ur led.
14.47
Jag har bott i en skidort länge och åkt väldigt mycket skidor. Jag håller ofta hög fart och har faktiskt aldrig varit nära att hamna i eller orsaka en olycka. Jag har kört med hastighetsmätare och kommit upp i 120 km/h. Inga problem med moderna skidor. Jag har provat bromsa så snabbt jag kunnat från 100 km/h. Brommsträckan blev under 10 meter. Jag vill bara säga såhär: utförsåkning är inte bilkörning. Långa bromssträckor är inte ett problem. Kör hårt och ha det kul i backen!
15.03
Jag blev påkörd i familjebacken i Tandådalen en gång och var nära att bli påkörd ett tiotal gånger till samma kväll när jag åkte med mina barn. Min bror blev påkörd dagen efter i samma backe. Vi är båda erfarna åkare och har aldrig tidigare blivit påkörda. I år är första året jag inte litar på de som kommer efter mig i backen. Alldeles för många åker alldeles för fort med små marginaler i lätta backar. Min taktik i år blev att åka efter mina barn och ta smällen i fall någon utan kontroll kom.
15.20
Måste reagera på inlägget från "Rutinerad skidåkare" som var ovanligt korkat. Alla vi som åker mycket vet att det ganska ofta uppstår farliga situationer beroende på att skidåkare frestas att åka långt över sin förmåga. Senast i går kväll såg jag två allvarliga kollisioner beroende på detta. Så ta det lugnt ni som ska upp till fjällen.
15.21
Åkte till fjällen eller alperna en vecka varje år, mest utför, från att barnen var ca 3år och fick åka mellan benen på mamma o pappa. Härliga semestrar och jättekul. (Går att göra med eller utan lågbudget) Med hjälmar, fjällvett och visad hänsyn såklart. Aldrig några olyckor. Rekommenderas varmt till alla barnfamiljer😃

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer