Hösten här – två veckor för tidigt

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren är över – i alla fall i nordvästligaste Dalarna.

Den meteorologiska hösten har kommit till länet, från Sälen och norrut, och det är mer än två veckor tidigare än normalt.

– Det är inga varma vindar precis, säger Jim Tärnåsen som semesterar i Sälen.

Visserligen har det varit lite sol och lite värme igen i Sälenfjällen de senaste dagarna.

Men i Sälen är sommaren ändå obönhörligen över.

Meteorologisk höst

Den meteorologiska hösten – när det alltså i snitt kryper under tio grader eller svalare fem dagar i rad – brukar komma till Sälen först den 1 september.

Men den svala inledningen på augusti har gjort att det är höst i nordvästligaste Dalarna, från Sälen och norrut, redan nu – alltså mer än två veckor tidigare än normalt.

Märker av hösten

Och det har sommarturisterna märkt.

Jim Tärnåsen från Knivsta hyr en stuga vid Hundfjället sedan i slutet av förra veckan.

– Det regnade ju rätt mycket då. Det har varit växlande väder. Men vi tog en promenad nu och då märkte vi att det inte var några varma vindar precis, säger han.

Kall sommarvecka

Med över 200 dagar kvar till vasaloppet på skidor pågår ju Vasaloppets sommarvecka. Men det är isande nordvindar över startfältet i Berga söder om Sälen.

Prognosen säger att kylan ska återvända men det skrämmer ändå inte Jim som åkte cykelvasan i helgen och som ska springa vasastafetten nästa helg.

– Nej, det bara att bita ihop. Man får springa så man blir varm, säger Jim Tärnåsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.