Sommaren blir kämpig på akuten och medicinkliniken i Falun

Publicerad

Sommaren är ansträngande för akutsjukvården i hela Sverige eftersom även vårdpersonal ska ha semester. Även på medicinkliniken i Falun ser det ut att vara sämre personalläge i år än vanligt. Runt 60 vårdplatser kan därför komma att stängas ned.

Enligt en enkät som regionens pressavdelning har gjort med ansvariga chefer ser det i sommar ut att vara ett bättre personalläge på kirurgen i Falun jämfört med i fjol.

Få sjuksköterskevikarier

Men inom division medicin ser det generellt något sämre ut än tidigare, pågrund av vakanser för sjuksköterskor och vissa specialistläkare, berättar divisionschefen Pär Lennart Ågren.

– Det finns väldigt få vikarier på sjuksköterskesidan, konstaterar Ågren, som räknar med att stänga runt 60 vårdplatser under sommaren på grund av personalläget.

”Satsar hellre på vår egen personal”

Regionen har tecknat avtal med ett antal uthyrningsföretag men man vet ännu inte i vilken utsträckning det kommer att finnas lediga uthyrningssjuksköterskor att tillgå.

– Vi satsar hellre på vår egen personal, men även den måste få semester, säger Ågren som uppmanar folk att ha tålamod om det blir köer på akuten i sommar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer