Sommarturisterna räddade Carl Larsson-gården

Uppdaterad
Publicerad

Inför sommaren såg det mörkt ut för Carl Larsson-gården. Coronan tvingade gården att stänga helt i april och avbokningarna haglade tätt i början av sommaren. Men julituristerna ser nu ut att ha räddat verksamheten.

– Det har blivit mycket bättre än vi befarade, säger Chia Jonsson, chef på Carl Larsson-gården.

Hemestertrenden har gynnat verksamheten och barnfamiljer och yngre par har kommit i stor utsträckning under framförallt juli månad. Nu börjar även pensionärerna dyka upp. De som lyst med sin frånvaro är däremot bussresenärerna.

– De är ju vårt största tapp, de kommer ju normalt i ett stort antal och med grupper om 45 personer. I sommar tror jag att vi bara har haft fyra bussar och då har ju de bara varit halvfulla.

Än är det inte heller möjligt att summera hela sommaren. Besökarskarorna försvann ganska snabbt när augusti månad inleddes. Nu återstår att se hur många eftersläntrarna blir.

Finns det något positivt med att det blev så här?

– Coronan innebär att vi har haft visningar för små grupper, det gör att man ser mer och  förflyttningar i huset blir smidigare, det har höjt kvaliteten på guidningarna. Vi fortsätter med det tillsvidare, sen brottas vi ju fortfarande med ekonomin, så vi får se hur det blir i framtiden, säger Chia Jonsson.

I klippet berättar Chia Jonsson mer om sommarsäsongen, ekonomin och vad som förvånat henne mest denna udda säsong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.