Sportfiskare invaderar Siljan efter laxrymning

Uppdaterad
Publicerad

De nio fiskevårdsområdena runt Siljan kan se fram emot ett rejält uppsving i fiskekortsförsäljningen det kommande halvåret.

Den slutsatsen drar Åke Bogg som är ordförande i Mora Våmhus fiskevårdsområde med tanke på erfarenheterna från 2007-2008 då Siljan senast drabbades av att ett stort antal regnbågslaxar kom ut i Siljan från fiskeodlingen i Björka söder om Sollerön.

– Det är inte bra för Siljansöringen, säger Åke Bogg till SVT Dalarna.  70 tusen stycken, 165 ton regnbågslax, uppges ha kommit fria när en av fiskodlingens båtar förra lördagen skar upp en reva i en fiskodlingskasse.

I december 2007 var det isen som krossade fiskodlingskassar och 60 tusen laxar gladde fritidsfiskare i Siljan med omnejd ända fram till sensommaren. De nio fiskevårdsområdena runt sjön sålde fiskekort för miljonbelopp när folk också långväga ifrån kom för att fiska i Siljan. Nu är något liknande att vänta.

– På kort tid har jag sålt 20 fiskekort, säger Åke Bogg som tror att regnbågslaxarna kommer att hålla sig i det öppna vattnet runt fiskodlingen tills det fryser även där. Först då tror han att laxen kommer att sprida sig runt hela Siljan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer