”Vi behöver tänka på hur vi pratar, inte använda jargong eller ordspråk” – språkombud ska förbättra svenskan i vården i Borlänge. Foto: Gunilla Wikström/SVT

Språkombud ska förbättra svenskan i vården i Borlänge

Uppdaterad
Publicerad

Ett tiotal medarbetare inom vård och omsorg i Borlänge kommun har utbildats i att stötta och underlätta för kollegor med ett annat modersmål än svenska. Den här veckan var det examen för de nybakade språkombuden.

– Vi är otroligt stolta att få gå den här utbildningen, säger Camilla Hagberg, undersköterska på Nyhöjden i Borlänge.

Syftet med språkombuden är att främja språkutvecklingen och medvetenheten på arbetsplatserna om hur svenskan kan bli bättre, och att se till att språket inte blir ett hinder på arbetsplatsen.

– Inom vården och omsorgen i Borlänge har vi många medarbetare med annat modersmål än svenska, därför känns det jättebra att vi nu har språkombud som kan uppmärksamma vad vi behöver göra för att erbjuda en bättre språkanpassad arbetsplats, säger Pia Vinrot som är verksamhetschef för hemtjänsten i Borlänge.

I klippet ovan får du bland annat veta mer om i vilka situationer språket kan bli ett hinder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.