Stefan Dangardt, presstalesperson för polisen. Foto: SVT/Arkivbild

Amnesti för explosiva varor genomförs för första gången

Publicerad

Snart kan den som har olika typer av explosiva varor utan tillstånd bli av med dem utan rättslig påföljd. Om en knapp månad startar nämligen för första gången en amnesti för sprängämnen.

Amnestin kommer att genomföras mellan 15 oktober 2018 och 11 januari 2019. Den som har explosiva varor kan då kontakta polisen anonymt. En patrull skickas då till platsen för att göra en första undersökning av föremålet och vid behov kallas nationella bombskyddet in för att hantera det.

– Skillnaden mot tidigare vapenamnestier är att vi kommer att hämta grejerna i stället för att man lämnar in föremål, säger polisens presstalesperson Stefan Dangardt.

”Säkra före det osäkra”

Syftet med amnestin är att minska andelen illegala explosiva föremål i samhället. Polishuset i Falun har tidigare utrymts vid flera tillfällen då privatpersoner kommit in med misstänkt farliga föremål. Detta hoppas man undvika med det nya tillvägagångssättet.

– Vi måste ta det säkra före det osäkra, även om folk tror att de föremål de har är ofarliga, säger Stefan Dangardt.

Polisens definition av explosiva varor

Visa

Med explosiva varor avses exempelvis handgranater, sprängämnen, tändmedel, krut och pyrotekniska artiklar som fyrverkerier. Även så kallade bengaler är pyrotekniska artiklar.

Källa: polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer