Bild från dagens presskonferens på SSAB i Borlänge. Foto: Mikael Assmundson/SVT.

SSAB varslar 450 personer

Uppdaterad
Publicerad

150 personer berörs i Oxelösund och 100 personer i Luleå.

SSAB har idag lagt ett varsel som berör 450 medarbetare i den svenska verksamheten. Åtgärderna är en del i det effektiviseringsprogram inom SSAB EMEA som tidigare annonserats, det meddelar idag SSAB i ett pressmeddelande på deras hemisda. Klockan 11 idag höll SSAB i Borlängepresskonferens där representanter från företaget och från de fackligaorganisationerna deltog. I Borlänge är det sammanlagt 200 personer som drabbasav varslet. 175 av de varslade arbetar inom produktionen och resterande 25arbetar inom tjänstemannasektorn.

– Det kännsnaturligtvis jättetråkigt. Vi trodde ju att vi skulle kunna köra för fullt mednya investeringar, att världen skulle vända sig till det bättre. Men det hardet ju inte gjort. Och jag har ju träffat alla nya medarbetare som naturligtvishar kort anställningstid och som ligger mest i riskzonen. Jag vet att det ärjättebra folk så det känns jättetråkigt, säger platschef Ronnie Högberg efterpresskonferensen till SVT Gävledala.

SSAB varsel Luleå

– Vi är väldigtberoende av de nyanställda. De kommer in med friska ögon och höga ambitioneroch vi hoppas att vi kan rädda så många som möjligt i den här processen, fortsätter Högberg.

SSAB EMEA genomför för närvarande ett effektiviseringsprogram i syfte att öka flexibiliteten i hela verksamheten. Programmet har accelererats och bedöms vara helt genomfört under slutet av första kvartalet 2013. De årliga kostnadsbesparingarna väntas uppgå till 800 miljoner kronor, skriver SSAB i sitt pressmeddelande.

Ett varsel omfattande 450 medarbetare, varav ett hundratal visstidsanställda, har därför lagts. Varslet omfattar främst personal inom produktion och berör cirka 200 medarbetare i Borlänge, 150 i Oxelösund och 100 i Luleå. Samtidigt undersöker SSAB möjligheten till arbetstidsförkortning inom den svenska verksamheten.

– Det är alltid tråkigt att behöva komma med den här sortens besked. Men vi gör detta för att kunna driva verksamheten mer flexibelt framöver. Från SSAB kommer vi att arbeta aktivt för att stödja de medarbetare som berörs på de olika orterna, säger Melker Jernberg, affärsområdeschef SSAB EMEA i  pressmeddelandet på hemsidan.

IF Metall kritiska till varslet

Enligt ett pressmeddelande från fackorganisationen IF Metall måste regeringen agera på antalet varsel inom industrin. I pressmeddelandet påpekar IF Metalls att deras egna statistik pekar på att över 3 000 medlemmar varslats sedan den 1 september. De siffror som Arbetsförmedlingen i dag presenterat är de högsta septembersiffrorna sedan 2008.

– Krisåren 2008–2009 krävde vi insatser av regeringen, men det hörsammades tyvärr inte. Om regeringen gått in med insatser hade över 40 000 industrijobb kunnat räddas. Jag hoppas nu innerligt att regeringen är mer snabbfotad och tar det ansvar som en regering har, säger IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe i pressmeddelandet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SSAB varsel Luleå

Mer i ämnet