”Staten ska säkra farliga vägar”

Uppdaterad
Publicerad

Riksväg 70 mellan Borlänge och Djurås är en av de hundra farligaste vägarna i landet enligt Trafikverket. Men kommunen vill inte ta ansvar för säkerheten utan tycker att staten ska säkra vägen.

Trafikverket tycker att kommuner kan bidra ekonomiskt för att det ska gå fortare att göra vissa vägavsnitt säkra. Något Irene Homman (S) som är kommunalråd i Gagnef inte håller med om.

– Det är statens ansvar. Vi har investeringsmedel som ska gå till vård- och omsorg och inte vägar, säger Irene Homman (S).

Tre personer har avlidit i samband med trafikolycka på den här vägen sedan 2007. Ett mitträcke hade med stor sannolikhet gjort skillnad. Inom några år kommer en del av sträckan att säkras upp under åtta kilometer av vägen mellan Borlänge och Gimsbärke, men övrig väg finns inte ens med i planeringen.

– Vi tycker det är synd att man prioriterar storstaden istället för våra europavägar. Är det statens ansvar får de prioritera den här vägsträckan också, Irene Homman (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - Farliga vägar

Mer i ämnet