Stentunga förberedelser i Älvdalen

Uppdaterad
Publicerad

Hela 2018 är ett jubileumsår för Älvdalen. Det är 200 år sen som Karl XVI Johan köpte porfyrverket och just nu pågår förberedelserna inför det första evenemanget där 110 personer ska dra ett 11 ton tungt stenblock genom centrala Älvdalen.
– Det ska bli roligt att få dra en så stor sten så som man gjorde förr i tiden, säger Tobias Pettersson som är en av dragarna.

Hela evenemanget kallas för det stora sarkofagdraget och det görs för att återuppleva när 110 dalkarlar drog en 11 tung sarkofag av porfyr från Älvdalen till Gävle.

Det var år 1856 och sarkofagen beställdes när Karl XVI dog och efter Gävle fraktades den med båt till Stockholm för att sedan ställas upp i Riddarholmskyrkan.

– Det var en väldigt spektakulär händelse och så en dramatisk färd när den skulle transporteras. Det var någonting stort redan då och vi vill göra någonting stort när vi firar, berättar arrangören Marit Norin.

”Skräckblandad förtjusning”

Den 10 februari är det dags för evenemanget men på lördag är det dags för en provdragning och de sista förberedelserna inför det pågår nu för fullt.

Kälken som stenblocket ska dras på är så gott som klar och under torsdagen fraktades stenblocket till Älvdalen. Arrangören Tommy Zakrisson är övertygad om att allt kommer gå bra men är ändå lite nervös.

– Det är skräckblandad förtjustning, kommer det hålla och bli som vi planerat?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer