Foto: Marcella Svensson/SVT

Stopp hos SSAB – produktionen står still på en linje

Uppdaterad
Publicerad

SSAB i Borlänge har blivit försenade i arbetet med att modernisera glödningslinjen i kallvalsverket. Det sätter stopp för produktionen.

I en månad har det varit stopp i fabriken och den här veckan skulle produktionen ha startat igen, men i nuläget vet företaget inte hur långt underhållsstoppet blir eller vad det hela innebär ekonomiskt. Det säger SSAB i en kommentar till SVT.

– Det gäller en linje av ett 25-tal processer och är ett planerat stopp. Det är inte onormalt med en sen uppstart, säger Anna Östlund, informationsansvarig SSAB.

Ombyggnaden är en del av ett stort projekt som inleddes 2018 och syftar till en ökad produktion av plåt och premiumprodukter.

Så funkar ett valsverk

Ett valsverk är en anläggning där metall rullas genom band och olika steg, antingen i uppvärmt eller kallt tillstånd. Syftet är att minska materialets dimensioner.

För plåt och band finns det flera sådana anläggningar. Till exempel ämnesvalsverk, varmvalsverk, kallvalsverk och trimvalsverk. I varmvalsverk kan ämnets tjocklek minskas med upp till 92–99 procent.

Kallvalsning är en teknik där varmvalsad plåt eller band kan valsas ut till tunnare dimensioner utan föregående värmning.

Källa: SSAB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.