Foto: Johan Bävman / TT

Stor andel ekologiska jordbruk i Dalarna

Publicerad

Regeringens mål är att 30 procent av jordbruksarealen i Sverige ska vara ekologisk 2030. Dalarna är på god väg att nå dit redan i dag.

Nyhetsbyrån Siren har sammanställt de siffrorna från Jordbruksverket som visar hur stor andel av landets jordbruk som var ekologiska 2017.

Knappt en femtedel av alla jordbruk i landet ekologiska. Bryts detta ner på länsnivå varierar andelen ekojordbruk mellan 8 procent och 25 procent.

– Det är en liten bit kvar. För att nå målet måste efterfrågan på ekologiskt öka, både när det gäller foder och produkter, säger Åsa Lannhard Öberg, projektledare för Jordbruksverkets ekouppdrag, till Nyhetsbyrån Siren.

Dalarna nära målet

I Dalarna är regeringens mål dock redan på god väg att nås. Här är 30 procent av jordbruken redan omställda eller på väg att ställas om till ekologiska.

Dalarna är i och med detta ett av de län som har störst andel ekologisk jordbruksmark i landet. Bara Jämtland, Värmland och Gävleborg har större andel.

– Jag gissar att det beror på att vi har förhållandevis stor andel kött- och mjölkproduktion i länet, vilket är lättare att ställa om än växtodlingar, säger Martin Moraeus, vice regionordförande i Lantbrukarnas riksförbund Dalarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.