Stor militärövning i Falun

Publicerad

I helgen har Dalabataljonen sin årliga krigsförbandsövning på skjutfältet i Falun. Hundratals hemvärnssoldater är med och övar väpnad strid.

Det är 400 av bataljonens totalt 600 män och kvinnor som dygnet runt nu övar i terrängen på skjutfältet.

– Det är tre stycken kompanier och en stabs- och ledningspluton som övar att Sverige är i krig, säger Lars Sundvall som är ställföreträdande bataljonschef.

Övar hela helgen

Övningen började i torsdags och pågår till och med söndag. Den här gången är det väpnad strid som man övar.

– Vi övar fördröjningsstrid vilket innebär att vi skall fördröja fiendens framryckning så att andra får mer tid, berättar plutonschefen Anna Richaud.

Hemvärnet är inte bara ute och övar krig. Man deltar också som stöd till det civila samhället till exempel vid eftersök av försvunna personer eller som vid den stora skogsbranden i Västmanland där Dalabataljonen bidrog med hjälp. Men i helgen har man alltså övat på att kriga.

Bra kamratskap

Varför är man med i hemvärnet?

– Främst för att man vill bidra till att stödja samhället men vi har också ett gott kamratskap, det är vänner man är ute med, säger Anna Richaud.

Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer