Stor ölfest för små öl

Uppdaterad
Publicerad

För tionde året i rad är det nu ölfestival i Söderbärke. 51 mikrobryggerier och 130 ölsorter är representerade.

Mikrobryggerier och -öl har ingenting med mikrovågsugnar att göra utan det är en fråga om storlek – d v s storleken på bryggeriet, för
när handlar om storleken på smaken så kan mikroöl smaka minst lika gott och stort som ett öl från ett av våra stora bryggerier.

– Jag tror folk har tröttnat på enkelriktat industriöl, säger Berith Karlsson från Sveriges småbryggerier som för övrigt värjer sig mot beteckningen ”mikrobryggeri”.
– Det är egentligen en amerikansk titel, vi kallar oss för småbryggerier i Sverige.

Oavsett vad man väljer att kalla fenomenet så har intresset för mindre och ovanliga ölsorter fullkomligen exploderat på senare år.
Det var inte länge sedan det bara fanns en handfull bryggerier – i hela landet – idag är de över hundra och de flesta är mycket små. Vissa finns inte ens representerade på Systembolaget utan går bara att handla på några få utvalda restauranter.

– Det har blivit inne att smaka på ”fin-öl”, det ligger i tiden, säger festivalgeneral Thomas Husing.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer