Stor oro hos polisen i Dalarna – nio av tio är rädda för att inte få uppbackning

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Dalarna är bland de som upplever störst utsatthet och har minst tilltro till att det kommer förstärkning inom rimlig tid i våldsituationer, enligt en ny rapport som har tagits fram av Polisförbundet.

I enkäten svarar nio av poliser i Dalarna att de anser att det är för få poliser i yttre tjänst för att hantera hot och våld som riktas mot polispatrullerna.

– Vi har långa avstånd och det har vi brottats med i alla tider. Avståndsfaktorn är en del i den nya budgetfördelningen där ett område som Mora som har långa avstånd kommer att få mer pengar, säger Dalarnas polisområdeschef Peter Karlsson som hävdar att det kommer att komma fler poliser till yttre tjänst i Dalarna de närmaste åren.

För att få nya poliser att bli kvar i yrket menar Polisförbundets ordförande i Dalarna, Magnus Rosenback, att det är viktigt att politikerna stiftar lagar som ger ett skydd mot kriminellas försök att kartlägga och hota poliser.

I klippet ovan beskriver Magnus Rosenback mer om vad som är de största utmaningarna.

Fakta: Siffror ur Polisförbundets rapport ”När de som ska skydda attackeras”:

  • Polisers angivna utsatthet för hot, våld, trakasserier och annan otillbörlig påverkan har ökat med två procentenheter sedan 2017 (från 40 till 42 procent). I ingripandeverksamheten har utsattheten ökat med fyra procentenheter (från 68 till 72 procent).
  • Närmare två av tre (63 procent) upplever att hot och våld mot poliser har ökat de senaste två åren. Ingen upplever att det har minskat. 
  • Sett över en femårsperiod anser drygt hälften att våldet blivit grövre (52 procent), mer utstuderat (37 procent) och sker oftare (32 procent).
  • Närmare en av tio (9 procent) uppger att deras yrkesval varit orsaken till att familjemedlemmar utsatts för hot, våld eller trakasserier.
  • Få poliser anmäler allt de utsätts för. Bara 22 procent anmäler 90–100 procent av alla incidenter. 23 procent anmäler så lite som 0–9 procent av allt de utsätts för. Den låga anmälningsbenägenheten gör att det finns ett stort mörkertal i den officiella statistiken över hot och våld mot poliser. 
  • Närmare tre av fyra (72 procent) anser att skyddet av deras id-uppgifter är otillräckligt.

Källa: Polisförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.