Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Normalt sett hade det varit 70 personer i butiken nu” – hör om smällen när besökarna uteblir Foto: Ann-Louise Julin, SVT

Stora ekonomiska förluster av inställda dansbandsveckan

Uppdaterad
Publicerad

Under vecka 29 samlas vanligtvis tusentals människor i Malung för att dansa. Men i år är dansen inställd, något som får stora ekonomiska konsekvenser för många.

En undersökning som Svenska Dansbandsveckan själva har gjort visar att evenemanget förra året genererade 70 miljoner kronor i omsättning på orten.  Omsättningen kommer främst genom handlare, restauranger, logi, aktiviteter och transport.

I samband med Dansbandsveckan skapas 250 arbetstillfällen före, under och efter själva veckan, något som orten i år går miste om.

Många lokala föreningar och företag bedriver någon form av verksamhet i samband med evenemanget. Malungs IF är en av arrangörsföreningarna och har vanligtvis bland annat camping och matförsäljning.

Se hur de påverkas i klippet.

Direktrapport · Vad saknar du med dansen?

Coronaviruset har satt stopp för dansbandsveckan och i stort sett alla danser under hela sommaren.

Vi undrar nu vad saknar du med dansen? – Skriv och berätta!

SVT-avatarSVT-avatar
Amanda Alvarsson
SVT

Dags att sammanfatta, nästan alla är negativa till dansbandsveckan ,hur väntat som helst.

Pelle

Jag ger också Alva tummen upp!

E

Jag skrev första inlägget och nu återkommer jag för att tacka Alva för väl valda ord!

Nisse

Vi brukar resa bort när dansbandsveckan pågår för att slippa eländet,och när vi kom hem hade vi altanen smockad med diverse b.la burkar,flaskor,fimpar och kondomer.På gräsmattan fanns flera skithögar.Välkommen till verkligheten ni vurmare av spektaklet.

Anonym

Så befriande att se att folk vågar säga vad de egentligen tycker om dansbandsveckan. Många har dåliga erfarenheter, det står helt klart. Det borde Svt vetat om kan man tycka, och inte utgå blankt ifrån att man ska sakna detta vedervärdiga spektakel. Och så egoistiskt att tro att sommaren går under, ja hela livet verkar det som, bara för att folk inte får gå och ställa sig vid en dansbana och glo, supa sig fulla och sedan gå bärsärkagång i Malungsbornas trädgårdar. Dansbandsveckan är ett kommersiellt jippo utan något som helst innehåll, det är bara till för att dra in pengar till några krögare och butiksägare. Man struntar totalt i kommuninnevånarna och deras egentliga vilja, och utan att ta några som helst hänsyn till att skadegörelse, nedsmutsning och allmän miljöförstöring sker i en sällan skådad omfattning. Hoppas motståndet mot detta elände växer sig starkt och att folk vågar stå på sig med att fortsättningsvis kräva förbud mot detta slags innehållslösa arrangemang.

Alva

Härligt och se dansbanden på tv mera mera
Jag vill höra mer och nya medlemmar som kommer och kan spela så bra t.ex gitarrist från

Catrin Eriksson

Dansa hemma. Var är dansbanden för +65 (största gruppen som är ute och dansar)?
Casanovas O Blender är inte dansmusik för oss. Endast Streaplers kanske ok.
Erling N.

Dom flästa som är ute och dansar är +65. Där hör inte Casanovas å Blender hemma. Skrammelmusik. E.N.

Vet inte hur mycket kommunen satsar i dansbandsveckan, men efter allt negativt så borde inte ett öre läggas på detta spektakel !

Johan

Men hallå!! Det är väl inte bara dansbandsveckan i Malung som är stängt. Jag saknar dansen,träffa nya människor o roa sig. Men jag skulle aldrig dra iväg till Malung för att dansa😅.

Ann-Kathrin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dansbandsveckan 2020

Mer i ämnet