Foto: Scanpix

Stora prisskillnader på hundförsäkringar

Publicerad

Går du i hundtankar? Då kan det vara bra att känna till att kostnaderna för hundförsäkringar varierar stort i pris. En blandrashund är billigare att försäkra än till exempel en golden retriever, medan en mer ovanlig ras som shar pei är ännu dyrare.

Allt fler svenskar köper försäkringar för sina hundar, katter och andra husdjur. Sammanlagt tecknades husdjurförsäkringar för 2,6 miljarder kronor förra året, 170 miljoner mer än året innan, visar siffror från branschorganisationen Svensk Försäkring.

Det är mer än dubbelt så mycket som för tio år sedan, då premierna uppgick till 1 046 miljoner kronor, och fem gånger så mycket som för 20 år sedan, då summan var 458 miljoner.

Agria är den största aktören, med nära 60 procent av premierna.

-Vi ser en tydlig ökning av djurförsäkringar, särskilt för hund och katt, säger Cecilia Winter, pressansvarig på Agria.

I dag är omkring 80 procent av alla hundar i Sverige försäkrade, och 30 procent av katterna.

Men kostnaden varierar stort, både beroende på vilket djur som försäkras och vilken ras. En blandrashund är billigare att försäkra än till exempel en golden retriever, medan en mer ovanlig ras som shar pei är ännu dyrare.

-Det beror på skadehistoriken för rasen. Högre skadekostnader ger högre premier, och shar pei är en ras som har ovanligt många problem, säger Cecilia Winter.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer