SMHI har utfärdat en klass 1-varning för stora regnmängder i Dalarna. Foto: Anders Wiklund/TT

Stora regnmängder väntas i Dalarna under torsdagseftermiddagen

Uppdaterad
Publicerad

Från torsdag eftermiddag till natten mot fredag väntas det komma 35-60 millimeter regn. Därför utfärdar nu SMHI en klass 1-varning för stora regnmängder i Dalarnas län förutom dalafjällen.

SMHI uppger att regnet lokalt kan vara kraftigt och ihållande, men att väderutveckligen är svårbedömd. Vilket innebär att det inte går att säga hur stor regnmängd eller var de kraftiga skurarna kommer inträffa. Regnvädret ska sträcka sig från Siljan och norrut enligt väderprognosen.

Varningen gäller även för Gävleborg, Västernorrland och Jämtland och innebär stor risk för vattensamlingar och översvämmade källarutrymmen.

Definition för Varning klass 1 stora regnmängder:

Regnmängder på minst 35 mm inom 12 timmar. Risk för stora vattensamlingar, överfyllda dagvattenledningar och översvämmade källare. Om prognosen ändras till ett ännu kraftigare regn med 70 mm eller mer inom 24 timmar uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Väder

Mer i ämnet