• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Centrala delarna av Vellinge i Vellinge kommun, Skåne län. Det brinner i en större industrifastighet i centrala Vellinge. Rökutvecklingen är kraftig och rör sig i riktning mot Asklunda och Eskilstorp. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Hur mycket ersättning personal som arbetat inom coronavården under 2020 har fått varierar mellan regionerna. Se vad sjuksköterskan Anna Hedman i Falun tycker om det. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Bonus och lönepåslag till Dalarnas coronapersonal – stora skillnader över landet

Uppdaterad
Publicerad

SVT har jämfört vilka extra ersättningar som landets 21 regioner har betalat ut utöver den vanliga lönen till personal inom coronavården 2020.

Och det är stora skillnader – från ett presentkort på 400 kronor till bonusar på tusentals kronor som personal inom Region Dalarna fått.

Anna Hedman i Falun har arbetat med covidpatienter på infektionskliniken i Falun sedan pandemin bröt ut.

– Det har varit väldigt olikt hur det brukar vara och det är en fortsatt hög arbetsbelastning.

Olika ersättningar i regionerna

SVT har skickat ut en enkät till landets alla regioner med frågan om vilka ersättningar utöver den vanliga lönen som betalats ut till personal inom coronavården 2020. Och svaren skiljer sig åt.

I till exempel Västerbotten fick personalen ett presentkort på 400 kronor medan Anna Hedman och hennes kollegor i Region Dalarna bland annat fått 5000 kronor extra i månaden sedan november.

”Alla borde ha fått lika”

– Alla borde ha fått lika. Mer eller mindre alla regioner har haft en otroligt hög belastning på infektionsklinikerna så jag tycker det är klart att andra förtjänar ett helt annat påslag än ett presentkort på 400 kronor, alla borde ha fått lika.

I klippet berättar sjuksköterskan Anna i Falun om vad bonusen betytt.

Omdiskuterad ersättning

Det är inte all vårdpersonal som berörs av den extra ersättningen som Region Dalarna betalar ut. Till exempel berör det extra lönetillägget på 5000 endast personal på vissa avdelningar. Något som väckte diskussion när beslutet om ersättningarna fattades i höstas.

– Det var mer funderingar kring ersättningarna från medlemmarna i början men nu har man accepterat att det ser ut som det gör, säger Marion Vaeggemose, avdelningsordförande för Vårdförbundet Dalarna.

– Vi tycker det är bra med ersättningarna för att de hjälper till att klara den akuta situationen men vi måste också titta på hur vi ska klara det långsiktigt framöver. Man måste se till att personalen får en bra löneutveckling under hela karriären så att folk stannar kvar inom hälso- och sjukvården.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet