Foto: TT

Stora turismpriset till Vasaloppet – ”Gör Dalarna till en attraktiv region”

Uppdaterad
Publicerad

Vasaloppet får 2021 års Stora turismpris. Utmärkelsen delas varje år ut till en verksamhet som bidrar till utvecklingen av besöksnäringen.

– Vasaloppet är ett utmärkt exempel på en organisation som på ett kreativt sätt utvecklat sin verksamhet och nått ut till fler målgrupper, säger Lars Christensen, ordförande för Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism, som delar ut priset tillsammans med Tillväxtverket.

Priset ska gå till innovativa besöksmål som har fokus på hållbarhet. Juryn konstaterar att årets vinnare är en motor för motion och hälsa i Sverige och att Vasaloppet har utvecklat nya produkter och når nya målgrupper för att fortsätta göra Dalarna till en attraktiv region för besökare. Förutom äran får Vasaloppet 100 000 kronor.

– Vi är en hel bygd som slitit väldigt hårt för det här. Nu har vi och Vasaloppet snart klarat av de första hundra åren, nu siktar vi på nästa hundra. Det är en stor ynnest att få jobba med det här och det betyder mycket för hela bygden och regionen, sade Johan Eriksson, vd Vasaloppet, vid prisutdelningen.

Av de drygt 20 nominerade besöksmålen gick hederspriset till Ästad Vingård i Halland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer