Smittskyddsläkare Anders Lindblom kommenterar den senaste utvecklingen. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Ökad spridning av covid-19 i Dalarna igen – 70 nya fall förra veckan

Publicerad

Antalet smittade med covid ökar i Dalarna igen. Från att under sommaren ha legat på relativt låga nivåer konstaterades 70 nya fall förra veckan. Det är nästan är en fördubbling jämfört med i början av månaden. 

Just nu är det en större smittspridning i samhället än vad som har varit tidigare under sommaren, och det verkar som att folk har tagit hem den mer smittsamma Delta-varianten från utlandet. 

– Tidigare har de flesta som varit smittade varit folk som har varit utomlands, alltså folk i 30-40 årsåldern och deras barn. Men förra veckan var de flesta personerna som blev smittade 20-29 år, säger Anders Lindblom som är Smittskyddsläkare i Dalarna.

Coronaviruset i Dalarna

Viktigt med provtagning

– Det är viktigt, som vi har sagt så många gånger förut, att om man känner sig sjuk eller är sjuk med milda symptom, så ska man provta sig, även om man är vaccinerad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet