Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Siffrorna kan ändras snabbt nu” – SVT:s reporter om antalet varsel i Dalarna. Foto: SVT/TT

Största varselvågen på många år – nu börjar varslen komma i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin sprider sig och slår hårt mot mot många branscher. En av de hårdast drabbade är hotell- och restaurang flera företag i Dalarna nu drabbas.
– Vi har inte varit med om något liknande tidigare, säger Malin Ackholt, förbundsordförande för hotell- och restaurangfacket.

Under onsdagen kom besked att Leos lekland stänger alla sina anläggningar, en av dem finns i Borlänge.

Även hotellkedjan Nordic choice med verksamhet i Dalarna meddelade att de varslar hälften av personalen i Sverige. Sedan tidigare har också Scandic varslat 2000 personer i landet.

Bransch i kris

Hotell- och restaurangbranschen är den hårdast drabbade branschen.

Det finns ingen statistik för hur det ser ut vad gäller varsel i Dalarna men enligt hotell- och restaurangfacket var det till en början storstadsregionerna som var drabbade. Men nu kommer besked om varsel in från hela landet och från alla typer av verksamheter.

– Vi har inte varit med om något liknande tidigare, det är kris. Vi ser positivt på de åtgärder som regeringen tagit fram men vår bedömning är att de inte är tillräckliga, Dessutom är det många i vår bransch som inte omfattas av dessa åtgärder, säger Malin Ackholt, förbundsordförande för hotell och restaurangfacket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet