”Spanar vi framåt ett två eller tre år så ser det väldigt väldigt jobbigt ut”, säger Tomas Ramsell i klippet. Foto: Hasse Holmberg/TT, Hannes Forsell/SVT

Stort behov av bussförare i Dalarna: ”Måste locka yngre till vår bransch”

Publicerad

Det finns ett stort behov av bussförare i länet enligt en rapport från Transportföretagen. Men behovet kan bli ännu större de närmaste åren när pandemieffekten börjar släppa.

– Spanar vi framåt ett två eller tre år så ser det väldigt väldigt jobbigt ut, säger Tomas Ramsell, vd på Västanhede Trafik.

Även om rekryteringsbehovet är stort så har det nästan halverats jämfört med 2018. Orsaken kan vara pandemin, som gjort att beställningstrafiken från till exempel föreningar och företag i stort sett försvunnit.

Mekaniker och trafikledare behövs också

– Vi har haft bussbolag som haft 90 procent bortfall av sin trafik, säger Tomas Ramsell.

Förutom bussförare så behövs också mekaniker och trafikledare. Totalt 101 personer behöver anställas de närmaste åren enligt rapporten.

I klippet kommenterar Tomas Ramsell läget och vad som behövs för att bättra situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.