Starta videoklippet för att höra om missnöjet i branschen och varför arbetsdagarna är så långa. Foto: Anders Hansson/SVT

Stort missnöje i bussbranschen: ”Det kokar överallt”

Uppdaterad
Publicerad

Det är svårt att rekrytera bussförare på flera håll i landet. Samtidigt berättar flera busschaufförer nu om problem med arbetsvillkoren i branschen. Delade turer, långa arbetsdagar och låga löner är några av problemen.

I början av oktober gick Transportföretagen ur och varnade för att det kan bli brist på bussförare i landet och att över 7 000 nya förare kommer att behöva rekryteras de närmaste åren. Sedan dess har flera chaufförer hört av sig till SVT Nyheter Dalarna med vittnesmål om problem med arbetsvillkoren i branschen.

Det handlar bland annat om delade turer, långa arbetsdagar och låga löner som ringas in i chaufförernas berättelser. Men de förare vi har träffat vill inte rikta kritiken mot något särskilt bussbolag, utan menar att hela branschen behöver “ta sig i kragen” gällande villkoren.

Busstrafiken i Dalarna

Önskar bättre dialog

Ann-Sofie Rebermark, precis som flera andra busschaufförer vi pratat med, efterlyser en bättre dialog med branschens företrädare om problemområdena. Och det välkomnar även Alan Björk på branschorganisationen Sveriges bussföretag.

– Vi vill ju att alla ska gå till jobbet och känna att det är kul och trivsamt. En tyst förarkår är ingen bra kår, utan vi vill ha en dialog. Information är oerhört svårt men vi får inte tappa dialogen för det är den som för saker framåt, säger Alan Björk.

I videoklippet ovan berättar chauffören om missnöjet som breder ut sig i branschen: “Det kokar överallt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Busstrafiken i Dalarna

Mer i ämnet