Mannen har varit försvunnen sedan i fredags. Foto: Johan Nilsson/TT

Stort sökpådrag i Mora efter försvunnen person – befaras avliden

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort räddningspådrag pågick i Täppan som ligger i Mora kommun efter ett larm om en försvunnen man. Mannen ska vara i 85-årsåldern och har varit försvunnen sedan fredagskvällen enligt anhöriga. På lördagskvällen uppger polisen att de fått uppgifter som gör att det mest sannolika är att han är avliden.

Under lördagen vid lunchtid blev räddningsjänsten tillkallad till platsen för att hjälpa till med eftersökingen.

– Det är mycket folk i rörelse som letar efter mannen på hela området. Vi kommer även att söka i Österdalälven eftersom vattnet ligger i det området där han tros ha försvunnit, säger polisen presstalesperson Stefan Wickberg.

Uppmaningen: Kontrollera era tomter

Mannen ska enligt uppgifter troligast ha på sig en mörkblå täckjacka, ljusa byxor och keps.

– Vi uppmanar alla som bor i området att kontrollera sina tomter, garage och uthus i hopp om att hitta mannen. Har man sett något ska man höra av sig till oss, säger polisen presstalesperson Stefan Wickberg.

Mer talar för att han är i vattnet än på land

Klockan 18.30 säger Evelina Molin, vakthavande befäl på polisen, att mannen inte är återfunnen.

– Vi har ett stort sökområde som vi har delat upp i sektorer. Vi söker med helikopter och räddningstjänsten har hjälpt oss att söka på vatten, säger hon.

Strax innan klockan 21 meddelar polisen att uppgifter som inkommit till dem talar mer för att mannen befinner sig i vattnet än på land. Ett gediget sökarbete har genomförts där bland annat polis, civila och räddningstjänst har sökt på land, vid vattendrag och i strandnära områden.

Befaras avliden

Sent under lördagskvällen meddelade polisen att mannen nu fortsättningsvis söks i älven och att han befaras vara avliden.

– Mycket tyder på att han råkat illa ut och vi arbetar efter en hypotes att han kan ha gått ned sig i älven, berättar Bengt Jandorf, förundersökningsledare hos polisen.

Utredningen kring mannens försvinnande fortsätter och polisen ska nu genomföra sök med hjälp av hund.

– Under helgen gjordes ett gediget sök i terrängen kring den här platsen och nu planerar vi att fortsätta söka i älven.

Under kvällen skickade polisen ut ett meddelande om att sökinsatsen ändrat inriktning:

”Därmed är bedömningen att mannen inte längre är vid livet och räddningsinsatsen i form av LSO avslutas. Polisen kommer fortsättningsvis att söka efter mannen men en annan inriktning.”, skriver polisen på sin hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer