Stort tryck på traumacenter

Uppdaterad
Publicerad

Personalen på den nya traumaenheten i Borlänge har sedan öppnandet 1 september haft fullt upp. I dagsläget hinner de inte behandla alla remisser som kommer in.

Läs mer:

Klart med kris- och traumamottagning

Flyktingar i Dalarna

Traumamottagning öppnar i Borlänge

Traumaenheten öppnade 1 september.

Tanken var att öppna vid årsskiftet men på grund av personalbrist kunde inte enheten öppna förrän nio månader senare.

Och bristen på personal fortsätter. Minst fyra psykologer och en kurator ska bemanna enheten, men i dagsläget finns bara två psykologer och en specialpedagog på plats. Sedan kris- och traumaenheten öppnade har över 80 remisser kommit in.

– Det påverkar oss genom att vi inte hinner med och det är ett problem just nu, säger AnnaKristina Östnäs, verksamhetsansvarig på traumaenheten.

– Det var svårt att veta när vi skulle starta upp mottagningen hur mycket patienter som fanns ute i länet som hade behov av mottagningen, säger Susanna Berglund, verksamhetschef.  

Varför öppnade ni om det inte fanns tillräckligt med personal?

– Vi ville ju komma igång, det fanns önskemål runt om i länet och vi såg ett behov, så vi ville ändå starta upp när vi hade rekryterat en del av de vi skulle rekrytera, säger Susanna Berglund.

”Förvånar mig att psykologer inte är intresserade”

Man hoppas kunna rekrytera ytterligare två psykologer till årsskiftet, men hittills har ingen sökt jobben.

– Det förvånar mig att psykologer inte är intresserade av det här, säger AnnaKristina Östnäs.

Fortfarande kommer tio till femton remisser i veckan in till enheten som tar emot remisser från sjukvården men även från skolor. Enheten riktar sig till asylsökande som är femton år eller äldre.

Utsatta för tortyr och sexuella övergrepp

Tanken är att kunna ge vård som är speciellt anpassad för att hjälpa flyktingar och asylsökande som mår dåligt. Många av de sökande lider av posttraumatiska stressyndrom och har gått igenom stora trauman.

– En del har suttit i fängelse i Syrien och blivit torterade. En del har utsatts för sexuella övergrepp, inte bara kvinnor utan även män och pojkar, säger AnnaKristina Östnäs.

Posttraumatisk stress kan ge symptom som huvudvärk och ont i magen och det kan ta lång tid innan patienten förstår att det handlar om posttraumatisk stress kopplat till vad patienten varit med om

I slutet av november när verksamheten varit igång under nästa tre månader kommer mottagningen att utvärderas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingar i Dalarna

Mer i ämnet