Betydligt färre turister valde att övernatta i Dalarna i somras jämfört med förra året då bland annat O-ringen arrangerades i Sälen. Foto: Jack Mikrut, TT

Stort turisttapp i Dalarna i somras

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit en svag turistsommar i Sverige. Allra sämst har det varit i Dalarna där antalet övernattningar minskade med över 200.000 enligt nya siffror från Tillväxtverket. Turistbolaget Visit Dalarna förklarar minskningen med att O-ringen inte hölls i länet i år.

Det är genom att mäta antalet övernattningar som man får en bild av turismens utveckling. För Dalarnas del ser det alltså ut som om sommaren inte alls blivit vad man önskat – 210 000 förre gästnätter eller minus 12,5 procent jämfört med 2016. Det gör att Dalarna minskar mest av samtliga regioner i Sverige.

Orienteringsnätter påverkar

Enligt det nybildade turistbolaget Visit Dalarna är förklaringen till den ytterst dystra statistiken orienteringstävlingen O-ringen:

– O-ringen hade 196.000 gästnätter i fjol konstaterar Carl Johan Igelström, vd på Visit Dalarna.

Sämsta sommaren sedan 2013

Den stora orienteringstävlingen hölls 2016 i Sälen men i år i Värmland, därav det stora tappet. Men oavsett O-ringen eller ej, så visar siffrorna  att Dalarna inte har haft så få sommarturister som i år sedan 2013. Ytterligare en förklaring till nedgången kan vara ett bristande intresse från grannlandet.

Norrmännen sviker

– Vi har ett tapp på norrmän och det är vi inte nöjda med, säger Igelström och hävdar att Dalarna med sitt gemensamma turistbolag har förutsättningar att locka fler turister framöver och bli norra Europas ledande besöksregion.

Svenskar valde utlandssemester

Det har generellt sett varit en svag turistsommar för Sverige. I landet som helhet minskade antalet turistövernattningar i somras med 1,4 procent jämfört med 2016 visar statistik från Tillväxtverket. Framförallt var det svenskar som i somras turistade någon annanstans än i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.