Supergympa ska ge bättre studier

Uppdaterad
Publicerad

Gymnasieskolan i Malung har börjat med en slags supergympa innan skolstart på morgonen.
Elever och lärare pressar sig till det yttersta och tar ut sig helt med olika aktiviteter – allt för att skolarbetet ska gå lättare efteråt.

– Man blir piggare och smartare, säger rektorn Christer Öjdeby.

Tidigt varje morgon – en timme innan skolstart på gymnasiet i Malung – plågar flera lärare och elever nästan livet ur sig i en halvtimme.

Det är en slags supergympa.

Allt för att det ska gå lättare i skolan under resten av dagen.

– Man får upp pulsen då blir blodcirkulationen och det kommer mer syre till hjärnan. När man sen går till skolan då kommer att kunna lära dig bättre, säger Christer Öjdeby, rektor vid Malung-Sälens gymnasieskola.

Pressar sig till det yttersta

I den här satsningen går det nu bland annat att klättra på klättervägg, spela ishockey, köra spinning eller att boxas. Allt i tidiga ottan. Och för bästa resultat så gäller det att pressa sig till det yttersta.

– Man blir piggare och smartare, säger Christer Öjdeby.

Jogging, spinning, boxning

Den här morgonen är det flera som joggar, några som kör spinning och några som boxas.

– Den är en bra start på dagen. Man får ta ut sig och sen blir man pigg och får mycket energi, säger Carolina Edwall som är lärare och tränare på skolan.

”Tycker om att göra det här på morgonen”

I spinningssalen kämpar eleven Basand Karim.

– Jag tycker om att göra det här på morgonen, säger hon men medger att det direkt efteråt är jobbigt att gå till skolbänken.

Men för alla som deltar väntar först lite vila, en dusch och sen får de skolans direkta belöning – gratis frukost serverad i matsalen.

– Jag skakar fortfarande i händerna, säger Carolina Edwall vid frukostbordet efter sitt hårda boxningpass.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer