Hör Peter Berglund, distriktsidrottschef i Dalarna om varför allt färre vill engagera sig i föreningsstyrelser: ”Det är mer administration idag än vad det har varit tidigare”. Foto: Anders Wiklund/TT och Niklas Hermansson/SVT

Svårt att locka folk till föreningsstyrelser i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

I hela norra Sverige vittnar idrottsförbunden om att det kan vara knepigt att få människor att jobba i föreningars styrelser, mycket svårare än att hitta tränare och ledare.

I Dalarna är Peter Berglund är distriktsidrottschef och han säger att det är svårare idag än för tio år sedan att hitta folk till styrelser. Nu har Dalarnas idrottsförbund haft ett möte med en bank och ska försöka sy ihop en variant av sponsring som berör ett 30-tal föreningar.

– Klubbarna behöver hjälp med ekonomi och administration. Det är bra om tränarna kan få ägna sig åt att träna och att anställd personal kan sköta resten, säger Peter Berglund. Ännu är inget klart och han tror att det här är en utveckling som behövs inom hela Riksidrottsförbundet.

Högaktuell fråga

Han konstaterar också att det här är en stor ideologisk fråga inom idrotten, och om företag till exempel ska gå in och sponsra adminstrationen måste värdegrund i företag och föreningar överensstämma. Peter Berglund säger som många andra anställda hos länsidrottsförbunden att styrelserekrytering är en högaktuell fråga som man inom idrottsrörelsen tänker mycket på och jobbar mycket med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.