Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ännu fler åtgärder är på gång och produktionsledningen jobbar febrilt med det, säger regionrådet Sofia Jarl – hör mer i klippet. Foto: Anders Hansson /SVT

Kämpigt för Region Dalarna att korta vårdköerna som skjutits upp under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Det har nu gått precis ett år sedan Region Dalarna tog beslut om en prioriteringsplan för att komma ifatt med den vård som blivit uppskjuten på grund av pandemin. Fortfarande har inte så mycket hänt trots att staten skjutit till pengar just för att regionerna ska kunna hantera sina vårdberg.

Regionrådet med ansvar för vårdfrågor Sofia Jarl (C) berättar att det främst är operationer som släpar efter. Därför försöker regionen nu att göra operationer på kvällar och helger, samt förstärka upp magnetsröntgenavdelningarna och barn- och ungdomspsyk, BUP.

– Ännu fler åtgärder är på gång och produktionsledningen jobbar febrilt med det, säger regionrådet Sofia Jarl.

Tillgång på vårdpersonal

Hon understryker att det är inte pengar som är problemet. Flaskhalsen ska istället vara att tillgången på vårdpersonal är begränsad.

– Det är resurserna i form av människor som inte räcker till.

Hör Sofia Jarl berätta om vilka åtgärder som hunnit genomföras och som är på gång i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Dalarna

Mer i ämnet