Foto: Arkiv

Svea hovrätt ger Migrationsverket rätt mot Hedemorabostäder

Publicerad

Ändrar hyresnämndens beslut att det var viktigare att upplåta lägenheter åt personer i bostadskön. Lägenheter till asylsökanden väger tyngre.

För fler nyheter från ditt område, följ oss på Facebook!

Migrationsverket har sedan en tid tillbaka hyrt drygt 100 lägenheter i Hedemora från det kommunala bostadsbolaget AB Hedemorabostäder. Lägenheterna har använts för asylsökande.

Hyresnämnden sa nej åt Migrationsverket

Sedan AB Hedemorabostäder sagt upp hyresavtalet för 15 av dessa lägenheter beslutade Hyresnämnden i Västerås att Migrationsverket inte skulle få fortsätta hyra lägenheterna från AB Hedemorabostäder. Hyresnämndens beslut överklagades av Migrationsverket till Svea hovrätt.

Migrationsverket har i hovrätten bland annat anfört att det med hänsyn till det stora antal asylsökande som för närvarande kommer till Sverige finns ett stort behov av samtliga lägenheter som Migrationsverket hyr.

AB Hedemorabostäder har bland annat hänvisat till de personer som aktivt söker bostad i deras bostadskö och påpekat att nästan hälften av dessa utgörs av sökande som beviljats permanent uppehållstillstånd, men tvingas bo kvar i någon av de lägenheter som Migrationsverket hyr.

Hovrätten ger Migrationsverket rätt

Svea hovrätt har kommit fram till att intresset för Migrationsverket att upplåta lägenheter till asylsökande väger tyngre än hyresvärdens intresse att hyra ut lägenheterna till sökande i den kommunala bostadskön.

Hovrätten ändrar därför Hyresnämndens beslut och ger Migrationsverket rätt att fortsätta hyra de aktuella lägenheterna från AB Hedemorabostäder.

En skiljaktig ledamot i hovrätten anser dock, liksom Hyresnämnden, att AB Hedemorabostäders intresse av att kunna erbjuda lägenheterna till personer i bostadskön överväger Migrationsverkets intresse av att disponera lägenheterna.

Ska analysera domen

Erik Kristiansson är vd för Hedemorabostäder och tycker att det är synd att Svea hovrätt nu ger Migrationsverket rätt.

– Jag har inte hunnit sätta mig in i det här riktigt än, utan vi får analysera vad de skriver i sin dom. Men jag tycker att det är synd eftersom vi har bostadsbrist i Hedemora. Jag tycker att vi gör en stor samhällsinsats som har 110 lägenheter uthyrda till Migrationsverket och ändå ställer upp på ett bra sätt trots att vi velat säga upp de här 15 lägenheterna, säger Erik Kristiansson.

Vidare säger han att många av de som står i bostadskön är personer från andra länder som fått uppehållstillstånd i Sverige och att det nu blir fortsatt svårt för dem att få egen bostad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer