Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Hade hoppats kunna hälsa på mormor” – Hör vad Trysilbon Louise Eriksson säger om de slopade coronakontrollerna. Foto: Patrik Qvicker/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Svensk-norska familjer fortsatt splittrade trots slopade coronaregler

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har beslutat att slopa alla coronakontroller vid inresor från de nordiska länderna, men för de svensk-norska familjer som splittrats gör det ingen skillnad. De kan ändå inte resa över gränsen och träffas – eftersom Norge behåller sina hårda coronaregler. Nu får de norska reglerna internationell kritik.

– Norskarna är för stränga, säger Eivor Eriksson som enbart får träffa sin dotter mitt i gränsgatan.

Eivor Eriksson bor i Lima i Västerdalarna och hennes dotter Louise och barnbarnet Line bor i norska Trysil och sedan slutet av januari har de enbart kunnat träffats mitt på gränsen. I veckan träffades de återigen och fikade, mitt i vägen vid gränsövergången i Gränsbo utanför Rörbäcksnäs.

Slopade kontroller verkningslösa

Sverige slopade coronakontrollerna 1 juni men Norge behåller sina regler så familjen kan i praktiken ändå inte träffas på annat sätt eftersom Eivor inte kommer in i Norge och att det för Louise och Lina krävs omfattande karantän efter återresan till Norge.

Den organisation som bevakar det europeiska samarbetet inom EES-området har nu riktat skarp kritik mot Norges hårda gränsregler som nu anses vara diskriminerande.

– Jag kan förstå det. Jag tycker att gränsen borde öppnas så vi både kan jobba och umgås privat igen, säger Louise Eriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer