Foto: Oskar Kihlborg/STF, Gunilla Wikström/SVT

Svenska turistföreningen: Fjällturismen hotas av halverad budget

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för fjällturismen ökar och Sveriges fjälleder behöver rustas upp. Men budgeten har nästan halverats och pengarna räcker inte till, enligt Svenska turistföreningen (STF) och Naturvårdsverket. ”Nu saknas pengar till underhåll och upprustning av fjällederna och på sikt riskerar delar av systemet att stängas ner”, skriver de i ett pressmeddelande.

I budgeten som riksdagen röstade igenom i höstas minskade anslaget till Naturvårdsverket med 45 procent. Budgeten för underhåll och upprustning av fjälleder har kapats med 40 procent, eller runt tio miljoner kronor.

Pengarna räcker inte till att hålla efter lederna

En konsekvens av mindre pengar i Naturvårdsverkets kassa kan bli att färre personer besöker de svenska fjällkedjorna, då det inte finns resurser att rusta upp dem, enligt Magnus Ling, generalsekreterare vid STF.

– Om man möts av leder som inte går att gå på och skyltar som är dåligt markerade så kommer människor välja bort att vandra i de svenska fjällen, säger han till SVT Dalarna.

Varför tycker du att det är så viktigt att folk besöker de svenska fjällen?

– Dels ur ett folkhälsoperspektiv. Det är ett bra sätt att motionera på, klimatsmart och inte särskilt dyrt. Sen så skapar det jobb i glesbygden. Och vandringen är en stor drivkraft att komma till fjällen, inte minst i Dalarna.

Också en risk för säkerheten

Han ser också att den neddragna budgeten kan leda till fler fjällrelaterade olyckor.

– Om det är dimma eller snöstorm och dåliga leder, då blir det ju en säkerhetsrisk. Det ska vara hög standard och lätt att hitta.

Tidigare har SVT Dalarna rapporterat om problem med nedskräpning i Dalafjällen. Och enligt Magnus Ling så gör storleken på budgeten skillnad även här. Han menar att tillräckligt med resurser skulle kunna minska soporna som lämnas i fjällen.

– Till exempel genom att ha papperskorgar. Men också genom att kunna gå ut med mer information och lära människor fjällvett, säger han.

Svenska Turistföreningen, har startat ett upprop och en namninsamling för att rädda fjällederna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.