Rättvikspolitikern Elvine Lindell (SD) tycker att Nordiska motståndsrörelsen är tuff och ser ett inbördeskrig i antågande där NMR går i fronten. Foto: SVT

SD-politiker i Rättvik hyllar nazistiska NMR

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraten och Rättvikspolitikern Elvine Lindell utrycker beundran för nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR. I en intervju med stiftelsen Expo, framgår det att hon tycker att NMR är ”tuffa” och att hon delar deras syn på ”judisk makt”.

– Jag tycker att de är tuffa, de går ju på där och struntar i vad folk tycker om dem, och det tycker jag är tufft, säger hon till stiftelsen Expo, som bland annat granskar högerextrema miljöer.

Det var inför Nordiska motståndsrörelsens första maj-demonstration i Falun som sverigedemokraten och kommunfullmäktigeledamoten Elvine Lindell från Furudal i Rättvik ska ha skrivit uppmuntrande kommentarer om aktiviteten på sociala medier.

Inte riktiga nazister

När Expo kontaktar Lindell för en intervju så uttrycker hon beundran för NMR och hon ifrågasätter om de verkligen är nazister.

– Vad är nazist i dag? Är det för att de har vita skjortor och stöveltramp, eller vaddå? Jag fattar inte det där. De riktiga nazisterna byggde ju gaskamrar och grejer. Det är väl ingen som gör det idag heller, säger hon i intervjun med Expo.

Oroas av ”judisk makt”

Hon menar att hon inte ställer upp på NMR:s hyllningar till Hitler. Men tycker ändå att det är okej att till exempel ”heila”.

– Jag tänker så här: om de heilar Hitler, låt dem göra det. De har inte gjort mig något illa.

Hon uttrycker vidare i intervjun oro för ”judisk makt”, även om hon inte stöttar Förintelsen.

– Det är väl åt helvete. Men sedan vet jag ju också att Rothschilds bank och de där höga sionisterna, det är ju de som styr.

Expo: Finns det en ”judisk makt” ?

– Ja, det gör det. Det har man ju vetat i princip hela livet, men man har inte trott på det. Men sedan när jag börjat läsa, googla en massa saker, då kommer det fram gamla dokument och så, så det har jag kollat. Det är lite skrämmande det där, säger Lindell i intervjun.

Siar om inbördeskrig

Lindell säger också i intervjun att hon ser ett inbördeskrig framför sig ”när det går åt helvete för Sverige” och att det då är Nordiska motståndsrörelsen som kommer att gå i fronten och spela en roll.

– Ja, det tror jag nog. De vill väl försvara sitt land precis som en annan vill. Men det gäller att våga också.

Efter intervjun ska Elvine Lindell ha återkommit till Expo och i ett mejl meddelat att hon har rannsakat sig själv efter att bland annat ha tittat på Nordiska motståndsrörelsens hemsida. Hon säger nu att hon är emot all extremism och avskyr våld av alla slag.

SD-politiker uteslöts

Elvine Lindell är inte den första SD-politiker från Rättvik som utmärkt sig i antisemitiska sammanhang.

Efter en rad sakfel och påståenden om mediaförhållandena i Sverige kopplat till bland annat etnicitet, uteslöts Anna Hagwall ur SD. Foto: SVT

Riksdagsledamoten Anna Hagwall  uteslöts av Sverigedemokraterna 2016 efter en uppmärksammad motion om mediernas makt. Motionen innehöll  flera uppseendeväckande krav samt en rad sakfel.

Bland annat hävdade hon felaktigt att Bonniers äger 80 procent av svenska medier och menade  att ingen etnisk grupp ska få kontrollera mer än fem procent av media. Detta  var något som många tolkade som antisemitiskt och kopplat till att familjen Bonnier är judisk.

Politisk vilde

Hagwall fick lämna Sverigedemokraterna i december 2016 men sitter kvar i riksdagen som politisk vilde och arbetar även vidare politiskt i Rättviks kommunfullmäktige och i landstingsfullmäktige.

SVT Nyheter Dalarna har sökt Elvine Lindell för en kommentar, utan framgång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer