SVT avslöjar: Förtroendekris på länsstyrelsen Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Landshövdingen och ledningen för Länsstyrelsen Dalarna har kommit i onåd hos personalen. Det handlar om flera förändringar som genomförts på mycket kort tid enligt facken och det har lett till att personalens förtroende för länsledningen sviktar.

– Stora delar av personalen saknar idag förtroende för länsledningen, säger Stöt Ulrika Andersson, ordförande i facket Saco – S

Det är en stor organisationsförändring som genomdrivits för fort, följt av ett snabbt beslut om att flytta många medarbetare till ett kontorslandskap istället för att få sitta i egna rum som fått bägaren att rinna över.

 – Ylva Thörn och Länsstyrelsen ledning har kört på för snabbt utan att förankra hos vare sig fack eller personal, menar Stöt Ulrika Andersson.

Hon menar att Ylva Thörn, som själv har ett förflutet som fackbas för kommunalarbetareförbundet, släppt in de berörda först när allt redan varit beslutat och att hon därmed inte öppnat för tillräckligt mycket medbestämmande.

Stormöte

För att blidka de upprörda känslorna hölls under tisdagen ett stormöte för personalen på länsstyrelsen Dalarna. Ylva Thörn medverkade på mötet och hade själv kallat till det, vilket nu får facket att tro att en förändring är möjlig.

– Vi hoppas nu på diskussionslösningar och ett öppnare klimat, säger Stöt Ulrika Andersson.

Förordnandet går ut i sommar

 Ylva Thörn har varit landshövding i Dalarna sedan 2015 men hennes förordnande går ut i sommar samtidigt som hon uppnår ordinarie pensionsålder, innan dess måste regeringen besluta om hon ska få förlängning av kontraktet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer