SVT Dalarna kan vinna pris för transparent och förklarande journalistik

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Dalarna har i konkurrens med bland andra SVT:s 21 lokala redaktioner, riksnyheterna och SVT Sport tagit två finalplatser till SVT:s Sverigepris.

I kategorin ”Förklarande journalistik” nomineras rapporteringen runt omvalet i Falun som SVT Dalarna var först att berätta om och bevakade under hösten 2019. Nomineringen lyder:

För en ambitiös satsning att förklara något så ovanligt som ett omval för publiken. ​Redaktionen har på ett pedagogiskt sätt använt sig av flera format på olika plattformar för att hålla publiken insatt och nyfiken.”

Transparent granskning

Den andra finalisten är granskningen av återfallsförbrytare i trafiken som nomineras i kategorin ”Transparent nyhetsleverans”. Granskningen tog avstamp i en tragisk dödsolycka utanför Orsa för att belysa och undersöka ett problem som samhället har svårt att få bukt med. Nomineringen lyder:

Med mod och uthållighet har redaktionen tagit sig an ett angeläget ämne, som väcker mycket känslor. Granskningen har utvecklats organiskt i en tydlig dialog med publiken, och det bar ända upp i högsta politiska ort.”

Båda bidragen som gått till final i Sverigepriset, som delas ut en gång om året för att lyfta fram god journalistik som SVT gör runt om i hela landet, hittar du länkade under den här artikeln.

– Jag blir väldigt glad och stolt över att leda en redaktion som gör så mycket bra journalistik, säger Nina Funke, SVT Dalarnas redaktionschef och ansvarige utgivare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.