SVT Dalarna prisas för reportageserie om högstadiet

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s lokala nyheter i Dalarna tog hem förstapriset i kategorin ”transparent nyhetsleverans” när Sverigepriset delades ut i Radiohuset i Stockholm på onsdagen.

I konkurrensen fanns SVT:s 21 lokala redaktioner, riksnyheterna och SVT Sport.

Sandra Lind, som då var reporter på SVT i Dalarna, men numera jobbar på Sveriges Radio P3 i Stockholm är glad över att vinna priset.

– Så himla roligt, jag är alldeles skakis, säger hon från scenen när hon får ta emot priset.

Nina Funke, redaktionschef och ansvarig utgivare på SVT Dalarna.

Sandra Lind är uppväxt i Borlänge och gick på Gylle skola. I den prisade serien återvänder hon till sin gamla högstadieskola för att se vad som har förändrats och vad som ser likadant ut.

– Otroligt hedrande och roligt för vår redaktion att få det här fina priset. Jag är stolt och glad över det arbete som redaktionen gör, säger Nina Funke, redaktionschef och ansvarig utgivare på SVT Dalarna.

Motiveringen till priset löd:

”Med de bästa rösterna i de rätta miljöerna, och med öppenheten som dramaturgi, skildras en verklighet som förändrats i grunden men ändå är exakt densamma.”

Reportageserien gjordes av Sandra Lind, redaktörerna Susanna Johansson och Erica Stenback samt fotograferna Patrik Boberg och Fredrik Agné. 

Här kan du se hela reportageserien ”Livet på högstadiet”. Genom att trycka här eller på rubriken ”Dalarna – livet på högstadiet” under artikeln kan du läsa alla våra artiklar om ämnet.

Redaktionen var också nominerad i kategorin Nära rapportering för reportageserien Tjärna Ängar från insidan som bland andra reporter Niko Ago gjort tillsammans med Diamant Salihu och fotograferna Patrik Boberg och Fredrik Agné.

SVT:s Sverigepris 2019 delas ut sju kategorier: Transparent nyhetsleverens, Förklarande journalistik, Granskande journalistik, Fördjupande journalistik, Konstruktiv journalistik, Nära rapportering och Minoriteter i samhället.

Priset syftar till att uppmärksamma god journalistik som görs av alla SVT Nyheters redaktioner, riks, sport och lokala redaktioner.

Några av de vinnande bidragen i Sverigepriset nomineras sedan till Prix Circom som är ett europeiskt pris för regional journalistik och kan då vara med och tävla med Europas övriga public service-bolag om titeln ”Bäst i Europa”. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

LIVET PÅ HÖGSTADIET

Mer i ämnet