Redaktör Mattias Rapp och reporter Bodil Ljungberg har ägnat mycket arbete under året med att granska Falu kommun. Foto: SVT

SVT Nyheter Dalarna kan vinna Guldspaden

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Dalarna har nominerats till Guldspaden, Sveriges finaste journalistpris. Det är granskningen av Falu kommun, kallat ”Visselblåsaren”, som gjordes under vintern av SVT Nyheter Dalarnas medarbetare, som lett till nomineringen.

– Det är roligt och betydelsefullt för en sådan här liten redaktion att nomineras och det är kul att sådana här hyperlokala granskningar uppmärksammas. Samtliga på redaktionen har slitigt för att det här grävet skulle kunna gå att genomföra, säger redaktören Mattias Rapp, som tillsammans med reportrarna Bodil Ljungberg och Martin Trygg ligger bakom granskningen.

Inslagen i granskningen ledde till att kommundirektör Dan Nygren lämnade sin post, efter att det avslöjats att han använt den visselblåsarfunktion som kommunen hade till att smutskasta en av sina egna anställda.

SVT granskar Falu kommun

Nomineringen sker i klassen Etermedia lokal.

Det är första gången SVT i Dalarna nomineras till en Guldspade.

– Det är otroligt stort och jag är stolt över redaktionen, säger redaktionschef Nina Funke.

Det är Föreningen Grävande journalister som varje år delar ut Guldspaden i sju olika kategorier. Vinnarna presenteras 14 april.

Granskningen har tidigare vunnit Sverigepriset, som uppmärksammar god journalistik inom SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Falu kommun

Mer i ämnet