– Det är ingen större skillnad i länet, säger SVT:s meteorolog Jannicke Geitskaret om vädret framöver, som blir fortsatt kallt. Foto: SVT/Patrik Qvicker

SVT:s meteorolog: ”Inga vårtecken i sikte”

Uppdaterad
Publicerad

Snö, snö och mera snö. Så har vädret sett ut de senaste veckorna i Dalarna – ett väder som lett till en desperat längtan efter vårtecken hos många. Vi frågade SVT:s meteorolog Jannicke Geitskaret om när det är dags för årstidsbyte.

När blir det vår i Dalarna?

– Det vet vi inte riktigt. Nu är det kall luft på gång igen. Hela den här veckan kommer det vara minusgrader dygnet runt i Dalarna. Nätterna kommer bli svinkalla – nedåt 20 minus framåt helgen. På dagarna blir det någonstans mellan en och sju minusgrader dagtid. Det blir kallare ju längre fram i veckan vi kommer.

Finns det några vårtecken?

– Nä, det är inga vårtecken i sikte! 

Ser det likadant ut i hela länet?

– Ja, det är ingen större skillnad i länet. Imorgon börjar det klarna upp västerifrån med högtryck som växer in. En hel del sol blir det och det kan ju vara trevligt.  

Kommer vi behöva skotta mer snö?

– Nej, efter det här som vi har idag så kommer det vara uppehåll resten av veckan. 

Blir våren onormalt sen i år?

– Våren blir sen i år ser det ut som. Normalt ska våren ha kommit den första april i södra Dalarna och upp till Siljan. Det innebär en dygnsmedeltemperatur mellan 0 och 10 grader, 7 dygn i följd. Det kräver ju att det smäller till med mildlluft mot slutet av mars för att vi ska få en normal start på våren men just nu ser jag inga tecken på det, avslutar Jannicke Geitskaret.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.